historisch kleuronderzoek

Jawel we zijn toe aan het verven van de eerste nieuwe ramen in de achter- en zijgevel. Nu is het standaard dat iedereen altijd kiest voor monumentengroen voor de ramen in combinatie met bentheimer geel of gebroken wit.


Echter dat monumenten groen is niet van de 17e eeuw waaruit onze boerderij stamt. Via wat googelen heb ik een boekje achterhaald wat de kleur op boerderijen beschrijft in deze omgeving van 1600 tot 1900; zowel exterieur als interieur kleuren en zelfs het gebruik van pigmenten wordt beschreven. Erg interessant. (Bron: “Kleur op boerderijen, in het groene hart van Holland” door Ineke de Visser, Hardinxveld-Giessendam, 2006)

Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat begin 17e eeuw er bijna nog geen verf werd gebruikt. Meerendeel van de kozijnen en luiken werd uitgevoerd in eiken. Dat was toen nog veel voorhanden in Nederland. De eiken kozijnen en luiken lieten ze gewoon vergrijzen. Als versiering werd er gewerkt met gekleurde bogen van steen in de gevel of met houtsnijwerk, maar men gebruikte daarvoor nog geen verf.
Pas in de loop van de 17e eeuw toen het eiken minder werd en er meer grenen werd toegepast moest er ook geverfd worden. Dat was niet in het huidige gangbare monumentengroen!
Gebroken wit werd toen al wel toegepast. Maar ook leigrijs en een pigment met de naam spaansgroen kwam wel voor. De laatste was alleen erg duur en werd dus niet op eenvoudige boerderijen toegepast. Alle verfsoorten waren in ieder geval gebaseerd op natuurlijke pigmenten en wat minder glansrijk als de huidige synthetische verven die bovendien in alle kleuren zijn te mengen.

Historisch kleuronderzoek op de kozijnen en luiken levert weinig resultaat op. De meeste kozijnen zijn al een keer gerepareerd of zijn al een keer afgebrand om ze opnieuw in de verf te zetten. Echt oude kleuren van 17e eeuw zijn we niet tegengekomen. Dat zou ook wel heel bijzonder zijn als het kozijn niet alleen al 350 jaar oud is maar ook nog de originele verf kleuren zou dragen!

Afijn, we gaan maar eens verder werken aan een goede onderbouwing en moodboard. De gemeente ambtenaar is akkoord met onze verfkeuze voor de zij- en achtergevels maar voor de voorgevel moet er een voorstel komen waarmee hij langs de monumentencie kan.

In kort luidt het voorstel:
– eenvoudige en basic uitstraling: leigrijs in combinatie met gebroken wit.
– leigrijs voor de bewegende delen en gebroken wit voor de kozijnen (geen randjes of tierelantijnen).


– modern materiaal (moderne hoogglans systeemverf) met een knipoog naar verleden: kleur van vergrijsd eiken.
– de grijze kleur laat vooral de gele ijsselsteentjes evenals de rode rijnsteen van de muren goed spreken.
– de kleurcombinatie legt niet de nadruk op de ramen in de gevel maar geeft de ruimte aan de totale gevel in combinatie met het rietendak.
Overige details:
– ijzeren tralies voor enkele raampjes worden in ‘t zelfde rood als nu uitgevoerd.
– scharnieren en gehengen van ramen en luiken worden bij restauratie hoogglans zwart gecoat door de smid.

 – evt. op de voorgevel nog randjes in de oude raamkozijnen met gebroken wit accentueren. Dat zal in overleg met monumentencie worden besloten.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *