Over

Toen wij in 2010 gezinsuitbreiding kregen, waren we toe aan of een kleine interne verbouwing of een nieuw avontuur. Ons monumentale huis in Utrecht was helemaal gerestaureerd en opgeknapt. We hadden in 10 jaar tijd alles aangepakt tot de kelder en de achtertuin met stenen schuur aan toe. We kozen voor een nieuwe uitdaging!

Die uitdaging vonden we in de vorm van een oude boerderij midden in het groene hart. De boerderij werd inmiddels niet meer als boerenbedrijf gerund, maar de sporen daarvan waren nog duidelijk aanwezig. De plek was idyllisch landelijk en de boerderij was in haar uitstraling nog authentiek en niet voor niets een rijksmonument. Wel was er groot onderhoud nodig aan het dak, de achtermuur en een deel van het gebint.

Pas toen de boerderij -gebouwd in de 17e eeuw- leeg stond en wij de sleutel kregen, besloten we om het bouwproject rigoreus anders te gaan doen. We zouden op het erf gaan wonen en vooral zorgen dat het casco helemaal opgeknapt zou worden om de boerderij voor de volgende generaties te behouden. De afwerking zouden we vervolgens zelf doen en uitsmeren in de tijd.

Vanaf de start van de aannemer in 2012, heb ik de voortgang van het restauratie project in blogvorm bijgehouden. In eerste instantie vooral om zelf bij te houden wat we gedaan en aangepakt hadden.  Daarnaast werd het blog steeds meer gebruikt om ook andere vrienden, kennissen, familie, geinteresseerden en zelfs de ambtenaar van de gemeente op de hoogte te houden over de gestage vorderingen en mijlpalen!

Inmiddels is het voorjaar 2016 en schiet het wel op maar we zijn nog niet klaar. Vooral op de bovenverdieping moeten we nog een paar slaapkamers en een badkamer realiseren. Tegelijkertijd genieten we erg van het huis en is het verbouwen en klussen in de weekenden en vakanties ‘a way of life’. Soms zou het heerlijk zijn als we even geen weekend hoeven te klussen en het helemaal klaar is. Aan de andere kant weten we dan waarschijnlijk niet hoe snel we de oude schuur moeten aanpakken die ook op het erf staat;)

Naast het klussen in vrije tijd ben ik inmiddels gestart om ook andere mensen te adviseren in de aanpak en het ontwerp van dergelijke projecten. Lees en bekijk de blogposts en laat je vooral inspireren! Mocht je advies willen hebben of eens vrijblijvend willen sparren, neem gerust contact op en stuur een bericht naar info@ide-design.nl.

Comments are closed