pannen weer op ‘t dak

Jawel de pannen kunnen er weer op. Dankzij Pieter Maayen en zijn voorliefde voor het verzamelen van tweedehands bouwmateriaal, hebben we de aanvullende tweedehands zwart gesmoorde kruispannen kunnen regelen. Nu kunnen beide dakzijden dus weer in dezelfde pannen gelegd worden, die er vermoedelijk vanaf het bouwen van de aanbouw op hebben gelegen.

Het valt alleen nog tegen hoeveel werk het is. Het blijkt dat de pannen die van het dak kwamen nog uit 2-3 soorten kruispannen bestonden… Kruispannen blijken er in vele maten te zijn, afhankelijk van de fabriek waar ze vandaan kwamen. En dan nog heb je de naamloze die ook niet allemaal eenzelfde formaat hebben. Dus altijd een kruispan meenemen als je bijpassende zoekt! Om het dan nog maar niet over de nokvorsten te hebben… Afijn ook dat is gelukt bij Pieter in Haastrecht.

En nu maar leggen, dat is nog een aardige klus. Ook al geef ik de pannen aan zodat hij niet steeds de steiger of het dak af hoeft. Hans is er zeker vier dagen zoet mee. Dat is inclusief het aansmeren van de nokvorsten en de zijkant bij de voorgevel van het kaasmakerij huisje. Alleen bij de achtergevel moeten de pannen nu nog aangesmeerd worden. Het resultaat ziet er goed uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *